Op zoek naar een baan? Onze adviseurs helpen jou graag op weg!

Stuur een WhatsApp

Werken in het onderwijs zonder diploma? Zo kan het!

5 min leestijd
21 maart 2025
Werken in het onderwijs zonder diploma

Kun je werken in het onderwijs zonder diploma?
Droom je van een baan in het onderwijs, maar heb je (nog) geen onderwijsbevoegdheid? Dan is de kans groot dat je je afvraagt of je zonder diploma aan de slag kunt. Hoewel een bevoegdheid doorgaans vereist is om als leerkracht zelfstandig les te geven, zijn er meerdere manieren om tóch in het onderwijs te werken.

Stel je vraag direct Wij helpen je graag!

Van onderwijsassistent tot zij-instromer of instructeur, er zijn volop mogelijkheden om je passie voor onderwijs in te zetten. Bovendien biedt detachering je de kans om ervaring op te doen, door te groeien en tegelijkertijd een opleiding te volgen. In deze blog lees je welke opties er zijn en hoe Pears Onderwijs je kan helpen bij het vinden van de juiste plek in het onderwijs. 

Benieuwd naar actuele vacatures? Bekijk de mogelijkheden bij Pears Onderwijs en ontdek hoe jij je carrière in het onderwijs kunt starten.

Welke functies kun je vervullen zonder onderwijsdiploma?
Zelfstandig lesgeven is niet direct mogelijk zonder bevoegdheid, maar er zijn genoeg functies waarin je wél impact maakt in het onderwijs. Dit zijn enkele veelvoorkomende mogelijkheden:

  • Onderwijsassistent – Je ondersteunt de docent bij lesactiviteiten, helpt leerlingen individueel of in kleine groepjes en begeleidt tijdens praktijkopdrachten. Soms kun je deze functie zonder diploma starten, terwijl je een opleiding volgt.
  • Leraarondersteuner – Een functie met meer verantwoordelijkheid dan een onderwijsassistent, waarbij je soms zelfstandig taken uitvoert.
  • Instructeur in het mbo – Als je ervaring hebt in een vakgebied zoals zorg, techniek of ICT, kun je praktijklessen geven.
  • Surveillant of huiswerkbegeleider – Je ondersteunt bij toetsmomenten en begeleidt leerlingen bij hun studievaardigheden.

Zij-instroom: een snelle route naar het leraarschap
Wil je graag voor de klas staan en tegelijkertijd een bevoegdheid halen? Dan is het zij-instroomtraject een goede optie. Dit traject is bedoeld voor professionals met een afgeronde hbo- of wo-opleiding in een relevant vakgebied die docent willen worden.

Hoe werkt een zij-instroomtraject? 

  • Je krijgt direct een betaalde baan als leraar bij een school.
  • Je volgt tegelijkertijd een verkorte opleiding om je bevoegdheid te halen (max. 2 jaar).
  • Je wordt intensief begeleid door een mentor en docenten.

Niet alle scholen bieden zij-instroomtrajecten aan, maar via Pears Onderwijs kun je in verschillende onderwijsomgevingen ervaring opdoen en ontdekken of deze route bij jou past.

Werken in het praktijkonderwijs en mbo
In het praktijkonderwijs en mbo ligt de nadruk op vaardigheden en praktijkervaring. Hierdoor is een onderwijsbevoegdheid niet altijd direct vereist. Als je bijvoorbeeld ervaring hebt als kapper, verpleegkundige, kok of monteur, kun je jouw kennis delen met studenten en hen begeleiden bij de praktijk.

Functies waarin je zonder lesbevoegdheid aan de slag kunt:

  • Instructeur praktijkonderwijs – Je leert studenten praktische vaardigheden en begeleidt ze bij hun opdrachten.
  • Stagebegeleider – Je coacht studenten tijdens hun stage en helpt hen bij hun ontwikkeling.
  • Gastdocent of vakspecialist – Je geeft lessen over jouw vakgebied, zonder vast in dienst te zijn.

Detachering via Pears Onderwijs helpt je om ervaring op te doen in het praktijkonderwijs en mbo. Wil je ontdekken waar jij jouw expertise kunt inzetten?

Bekijk de vacatures bij Pears Onderwijs.

Hybride leraar: lesgeven naast je huidige baan
Een andere manier om zonder onderwijsdiploma aan de slag te gaan, is het hybride leraarschap. Hierbij combineer je een baan in je eigen vakgebied met lesgeven. Dit is vooral populair in het mbo, waar praktijkervaring enorm gewaardeerd wordt.

Waarom kiezen voor hybride lesgeven?

  • Je deelt je kennis met studenten en draagt bij aan hun toekomst.
  • Je hoeft je huidige baan niet op te geven en combineert het beste van twee werelden.
  • Het biedt een mooie opstap als je wilt ontdekken of het onderwijs bij je past.

Veel scholen zijn op zoek naar hybride docenten die hun expertise willen overdragen. Wil jij je ervaring inzetten in het onderwijs? Bekijk de mogelijkheden bij Pears Onderwijs.

Welke opleidingsroutes kun je volgen?
Wil je uiteindelijk een bevoegd docent worden? Dan zijn er verschillende trajecten waarmee je naast je werk een diploma kunt halen.

  • Deeltijd pabo – Voor het basisonderwijs kun je de pabo volgen in deeltijd (2-3 jaar).
  • Hbo-lerarenopleiding – Voor het voortgezet onderwijs kun je een tweedegraads bevoegdheid behalen.
  • Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG) – In het mbo kun je met een PDG zelfstandig lesgeven.

Veel van deze opleidingen zijn te combineren met werken in het onderwijs. Via Pears Onderwijs kun je werkervaring opdoen terwijl je studeert. Bekijk de mogelijkheden op Pears Onderwijs.

Welke route kies jij?
Werken in het onderwijs zonder diploma is mogelijk, maar de route die je kiest hangt af van jouw achtergrond en ambities.

  • Wil je direct starten? Kijk naar functies als onderwijsassistent of instructeur
  • Wil je zelfstandig voor de klas staan? Overweeg een zij-instroomtraject of deeltijdopleiding.
  • Wil je jouw vakkennis delen? Ga aan de slag in het praktijkonderwijs of mbo.

Bekijk vacatures Wij helpen je graag!

Misschien ook interessant

Terug naar overzicht